TRAINING VOOR VERLOSKUNDIGEN

Rechten op het werk vóór, tijdens en na zwangerschap. De cruciale rol van de verloskundige.

Rechten op het werk vóór, tijdens en na zwangerschap. De cruciale rol van de verloskundige.

Vage klachten, harde buiken, stress. De zwangere vrouw belt regelmatig en je weet niet precies de vinger op de zere plek te leggen? Heb je wel eens gedacht aan zwangerschapsdiscriminatie? Zo’n 40% van de Nederlandse moeders krijgt er mee te maken. In deze training leer je alles over de rechten van vrouwen op hun werk, vóór, tijdens en na zwangerschap. Wat is de rol van de bedrijfsarts? Wat kun jij als verloskundige doen om de zwangere te begeleiden en door te verwijzen? Jouw handelen kan een groot verschil maken.

 

Leerdoelen

 • Inzicht in rechten op het werk voor, tijdens en na zwangerschap
 • Weten wat zwangerschapsdiscriminatie is en het kunnen herkennen
 • Inzicht rol van de bedrijfsarts
 • Inzicht in actieve rol van de verloskundige
 • Kennis integreren in praktijk tbv welzijn zwangere cliënten

 

Effecten van de training in de praktijk

 • De zwangere vrouw voelt zich gezien en gehoord door de verloskundige
 • De verloskundige helpt de cliënt op weg
 • Hierdoor ervaart ze minder stress
 • Heeft ze een gezondere zwangerschap
 • Met een betere start voor het kind
 • De zwangere en baby krijgen waar ze recht op hebben

 

Opzet training

9:00 welkom en introductie

 • Welke verhalen ken jij uit de praktijk?
 • Kennisquiz rechten op het werk
 • Wat is zwangerschapsdiscriminatie?
 • Impact van zwangerschapsdiscriminatie

10:30 – mini pauze indien gewenst

 • Rol van de bedrijfsarts
 • Rol van de verloskundige
 • Checkvragen tijdens consult

12:00 – 12:30 lunch

 • Waar kunnen vrouwen terecht?
 • Welke kennis ga je inzetten?
 • Feedback / vragen
 • Huiswerk en afronding

13:30 Einde

Lesmateriaal

 • Hand-out van de training
 • Boek Spuug op je blouse (huiswerk lees hoofdstukken 3,4 en dossier 1 en 2)
 • Gratis flyer voor cliënten die in de praktijk gebruikt mag worden na de training

 

Tijdsinvestering

Bijeenkomst: 9:00 tot 13:30 effectief 4 uur

Leeswerk na de bijeenkomst: 1 uur

Huiswerkopdracht na de bijeenkomst: 1 uur

Totaal: 6 uur

Optioneel: telefonisch consult 30 minuten

 

 

Investering

1. Op gehuurde locatie inclusief lunch, koffie en thee. 299 euro inclusief btw, boek Spuug op je blouse, gratis flyer en optioneel telefonisch consult.

2. Op eigen locatie, bijvoorbeeld in de verloskundigenpraktijk (minimaal 4 deelnemers en in Nederland). 244 euro inclusief btw, boek Spuug op je blouse, gratis flyer en optioneel telefonisch consult.

3. Online (minimaal 3 deelnemers). 211 euro inclusief btw, boek Spuug op je blouse, gratis flyer en optioneel telefonisch consult.

 

 

Dit zeiden verloskundigen van praktijk Doula in Utrecht die de training volgenden:

“De training is nuttig en meteen toepasbaar in mijn dagelijkse werk. De quiz en praktische tips zijn enorm waardevol en gaven me nieuwe kennis en inzichten.”

“Ina vertelt enorm bevlogen en enthousiast. De flyer voor onze cliënten is handig om door te sturen. Op deze manier kunnen we vrouwen beter helpen wanneer ze worstelen met hun werk.”

 

Over zwangerschapsdiscriminatie:

Een contract dat niet verlengd wordt, nare opmerkingen van collega’s of een manager die niet mee denkt. Het kunnen allemaal vormen van zwangerschapsdiscriminatie zijn. Vrouwen met negatieve ervaringen op hun werk weten meestal niet wat hun rechten zijn en waar ze terecht kunnen met vragen. Verloskundigen kunnen daarin volgens vrouwen een belangrijke rol spelen. De geïnterviewde vrouwen (onderzoek student Verloskunde Julia van Alff 2020) geven aan dat ze het fijn hadden gevonden wanneer de verloskundige zou vragen naar hun werksituatie tijdens de controle-afspraken. En indien nodig meer informatie kan verstrekken, bijvoorbeeld een folder over rechten op het werk tijdens en na de zwangerschap.

Aanstaande moeders verwachten niet dat de verloskundige hen begeleidt tijdens een zwangerschapsdiscriminatie-ervaring, maar wel dat ze het bespreekbaar maakt en kan verwijzen naar andere hulpverleners of instanties. Deze conclusies verbazen bedrijfsdoula Ina Heijnen, opdrachtgever van het onderzoek, niet. “Ruim 40% van de moeders krijgt te maken met zwangerschapsdiscriminatie, en veel vrouwen kennen hun rechten op de werkvloer niet. In mijn eigen praktijk merk ik dat vrouwen vaak achteraf denken: waarom heeft niemand me dit verteld?”

 

Onderstaande citaten komen uit het onderzoek.

“Eerlijk gezegd was ik in eerste instantie niet op de hoogte van mijn rechten. Ik heb het achteraf opgezocht en me er in verdiept, wat ik best lastig vond. Dat onderwerp heb ik echt gemist bij de verloskundige.”

“Het was een drukke periode op mijn werk toen ik een miskraam kreeg. De reactie van mijn baas: ‘Kun je niet tot na de Kerstdagen wachten met de curettage?’”

“Ik was zes maanden zwanger toen ik flauw viel in het kantoor van mijn baas. Hij belde zijn assistente en zei: ‘Kun je haar even uit mijn kantoor slepen, want ik heb zo een meeting.’”

 

Zo’n 43% van alle Nederlandse moeders krijgt te maken met zwangerschapsdiscriminatie (bron College voor de Rechten van de Mens 2016). Het gaat bijvoorbeeld om contracten die niet worden verlengd, discriminerende opmerkingen van collega’s en rechten die niet worden toegekend. De impact van deze ervaringen is groot; voor zowel de moeder als de (ongeboren) baby. De negatieve emoties en financiële onzekerheden leiden tot stress, iets wat een zwangere vrouw juist dient te vermijden. Er zijn onderzoeken die aantonen dat stress kan leiden tot een vroeggeboorte en/of een lager geboortegewicht.

 

Over de docent:

Ina Heijnen is moeder, auteur en Birthlight zwangerschaps- en postnatale yogadocent.

Ze noemt zichzelf bedrijfsdoula. Ina ondersteunt vrouwen bij het maken van keuzes die bijdragen aan hun welzijn op het werk en daarbuiten. Over de combinatie zwangerschap, moederschap en werk schreef ze het boek Spuug op je blouse. In het boek vertellen 18 moeders openhartig hun verhaal. 17 experts geven praktische tips. Meer informatie is te vinden op haar website www.inaheijnen.nl.

Ina heeft een achtergrond in organisatiewetenschappen, journalistiek en projectmanagement. Zie haar volledige cv hier op LinkedIn.

Deze training is afgestemd met Monique van Beukering, bedrijfsarts, gepromoveerd op het onderwerp Zwangerschap en Werk. Mede initiator van de richtlijn Zwangerschap en Werk die alle bedrijfsartsen in Nederland volgen.

 

Boek jouw training nu 

AANMELDEN?

Training op donderdag 8 juli in Franeker. In company bij Verloskundigenpraktijk De Tantes. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar. 13:00-17:30 Geaccrediteerd door de KNOV met 4 punten. 1 extra punt bij het inleveren van de huiswerkopdracht.

BLIJF OP DE HOOGTE

Abonneer je op mijn nieuwsbrief en ontvang mijn nieuwste vlogs, yogavideo's en podcasts.

MENU

Over Ina Heijnen

Spuug op je blouse

Bedrijfsyoga

Bedrijfsdoula

Privélessen

Shop

HANDIG

Privacy statement

Algemene voorwaarden

Copyright 2019-2022 Ina Heijnen